Irene haar blog's

blog image

Darmen

December 05, 20222 min read

Hoe meer hoe beter!!! We hebben ongeveer 100 biljoen bacteriën in onze darmen. Dat zijn 10 keer zoveel bacteriën als cellen in je lichaam. De samenstelling van bacteriën in je lichaam heet: microbioom.
Deze bacteriën wegen ongeveer 1-2 kilo.

Maar wist je dat 1 op de 4 mensen heeft een microcbioom met te weinig verschillende bacteriën. En een defect microbioom is gekoppeld aan belangrijke levenstijlziekten, zoals diabetes, artritis en astma.

Bacteriën produceren onder andere vitamines en hormoonachtige stoffen. Ze reguleren je stofwisseling en immuunsysteem.

De goede versus de slechte.

De goede bacteriën:
- Breken je voedsel af en verteren het, maken vitale vitamines aan zoals foliumzuur, biotine, vitamine B12 en vitamine K.
Reguleren het metabolisme, zoals bloedsuiker, cholesterol en het verbranden van vet.- Zwakken ontstekingen in de damwand af. Houden het immuunsysteem in evenwicht, zodat je allergieën en auto-immuunziekten voorkomt. En maken signaalstoffen aan voor de hersenen die je stemming verbeteren.

De slechte bacteriën:
-Kunnen maaggassen produceren en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Daarnaast kunnen ze je ziek maken met diarree, waardoor je geen belangrijke vitamines en mineralen opneemt. Tevens verminderen ze je vermogen om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Halen extra energie uit je voeding, zodat je aankomt, ze verhogen je risico op allergie en auto-immuunziekten. En als laatste een hele belangrijke, ze verhogen het risico op verdriet, depressie en emotionele eetbuien.

Wat is goede voeding voor onze darmbacteriën?
Voedingsmiddelen met FOS trekken als beste een van de belangrijkste darmbacteriën aan: de Akkermansia muciniphila. Deze beschermt ons tegen obesitas, ontstekingen en diabetes type 2 door je stofwisseling aan te passen. Hoe meer je van deze darmbacterie hebt, hoe makkelijker het afvallen wordt. Dit geld in het bijzonder voor buikvet!!!

Welke voeding past hier het beste bij?
Cichorei, knoflook, prei, aardperen, uien, asperges, tarwe, rogge, andijvi en banaan.

Bronvermelding: BodyMind kies voor gezonde darmen.

blog author image

Irene

Mijn naam is Irene Kuperis-Noordberger, gediplomeerd gewichtsconsulente, leefstijlcoach & ervaringsdeskundige in afvallen en voeding.

Back to Blog

Je kunt me vinden op👇
0648275255