Irene haar blog's

blog image

DE OVERGANG & VOEDING / POWERTIPS 40+

November 18, 20224 min read

Poeh wat heb ik het soms toch heet, alles wordt me dan teveel!! Dan weet ik niet hoe snel ik iets moet uittrekken om af te koelen. Of dat je uit het niets ineens heel erg heftig reageert of emotioneel wordt, herken je dat?? Ik zit nu op een leeftijd dat de overgang / menopauze er langzaam insluipt. Vandaar dat ik in de materie ben gedoken en mijn studieboeken vrouwen in de menopauze erbij heb gepakt en het één en ander voor jullie over dit onderwerp heb opgeschreven.

· HOE LANG DUURT DE OVERGANG?
De overgang duurt een aantal jaren en is er niet van de één op ander moment. De gemiddelde leeftijd dat iemand in de overgang zit, is 51 jaar. Maar het is ook heel goed mogelijk dat je al rond je 40ste in de overgang zit.

· OVERGANGSKLACHTEN OF VERSCHIJNSELEN
Deze worden veroorzaakt doordat de eierstokken geen of minder vrouwelijke hormonen meer aanmaken. De vrouwelijke geslachtshormonen (oestrogenen) die nog wel in het lichaam komen, worden niet meer aangemaakt in de eierstokken maar in het vetweefsel. Dus de iets vollere vrouw, maken meer oestrogenen aan in de overgang en hebben gemiddeld minder last dan de slanke vrouwen.

Hoeveel procent van de vrouwen ervaart dit?
Opvliegers 80 / 90 %
Onregelmatige menstruatie 63%
Prikkelbaarheid 56%
Urineverlies 36%
Nachtelijk zweten 82%
Zwaarder worden 52%
Minder zin in seks 33%
Slaapproblemen 51%
Droge vagina 27%
Lusteloos 49%
Rimpels huid 21%
Sombere gevoelens 49%

· OVERGANG EN WAT DOET DIT MET JE BREIN?
1. Stemmingswisselingen die ineens opkomen
2. Irritatie
3.Emoties
4. Vergeetachtigheid
5. Cognitieve functie -> onthouden, herinneren, korte termijn geheugen

OVERGANGSKLACHTEN EN LIFESTYLE
· Overgangsklachten (typische klachten), als opvliegers en nachtelijk zweten maar ook niet typische klachten als slapeloosheid, gewrichtsklachten, depressie, hoofdpijn, wisselende humeuren, hartkloppingen, angstigheid en gebrek aan energie, staan niet op zichzelf.

Mensen die een gezonde leefstijl met een Mediterrane voeding met veel groente (300 gram of meer) en vis (het liefst 3x in de week) hanteren, hebben gemiddeld minder klachten dan vrouwen die weinig bewegen en een Westerse voeding aanhouden met veel koolhydraten en suikers. Vrouwen die een Mediterrane voeding aanhouden, hebben minder last van overgangsklachten. Mediterrane voeding is niet hetzelfde als pizza, pasta of bewerkte producten. Het betekent dat er vooral plantaardig wordt gegeten met veel groente en vis.

Ook bevat Mediterrane voeding wat vlees – weinig rood vlees, meer gevogelte – eieren, noten, zaden en wat peulvruchten. Een dergelijke voeding beschermt ook enigszins tegen hart- en vaatziekten, kanker en osteoporose.

Teveel zout eten is nooit goed, maar tijdens de overgang al helemaal niet. Zout houdt namelijk vocht vast en het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
Zuivel en kalk: hoewel zuivelproducten veel kalk bevatten, hebben ze ook een hoog gehalte aan verzadigde vetten en dierlijke vetten.
Een goed alternatief zou zijn:
- Bladgroenten
-Vette vis (paling, zalm, haring, sprot, makreel)
- Sesamzaad, Amandelen en Sojamelk

POWERTIPS 40+.
Mijn eerste advies is om voldoende water te drinken, het lichaam bestaat uit 60-70% uit water, de hersenen zelfs uit 85%. Eet zo natuurlijk en onbewerkt mogelijk, het kost het lichaam heel veel energie om iets lichaamseigen te maken wat lichaamsvreemd is. Eet zo vers mogelijk; natuurlijke vitamines, mineralen en spoorelementen. Eet daarnaast voldoende koolhydraten / eiwitten en vetten, maar kijk daarnaast wel uit met geraffineerde suikers.
Vetten leveren voldoende grondstof voor het lichaam om hormonen; oestrogenen en progesteron nog zoveel mogelijk aan te kunnen maken. De grondstof voor deze hormonen is cholesterol wat voornamelijk in onze lever wordt aangemaakt.
Eet goede vetten zoals omega 3 / omega 9. Maar als je lichaam teveel omega 6 binnenkrijgt kan dit leiden tot ontsteking reacties veroorzaken.

Goede Omega 3: vette vis, wild, lijnzaad, hennepzaad, chiazaad
Goede Omega 9: avocado’s, olijven, olijfolie en ongebrande noten
Eet voldoende (volg geen diëten)
Maak gebruik van de 80 – 20 regel, 80 % gezond en 20% suiker, lightproducten, chemische E-nummers, cafeïne, theïne en alcohol.
Voor een goede werking van je schildklier heb je Selenium - Jodium nodig. Deze zitten in:
- paranoten (max 5 per dag), kelp, algen, peterselie, vis, havermout, bananen.

Als je voortdurend stress ervaart heeft dit invloed op je bijnieren. Het stresshormoon Cortisol (door bijnieren aangemaakt) veel overuren voor de bijnieren - > deze raken uitgeput.
Mijn advies is bij deze;
- Eet eiwitrijk; ei, kip. vis, noten, zaden, amandelmelk

Wist je dat iedere 7 jaar is het botweefsel helemaal vernieuwd. Daarvoor heb je extra calcium nodig. Calcium zit in: amandelen, peterselie, broccoli, spinazie, noten, geitenkaas, pure chocolade (85%), zeewier en kelp. Volop groente (300 gram) en fruit (max 3 stuks per dag)

Vitamine D. (Vooral tijdens de corona, is vitamine D en Zink erg belangrijk)
- Donkere huid 4-69 jaar 10mcg
- Donkere huid -> 70 jaar 20mcg
- Lichte huid vrouw 40-69 jaar 10mcg (voldoende zonlicht/gezonde voeding)
- Lichte huid vrouw ->70 jaar 20mcg- Lichte huid 4 -69 jaar 10mcg

Heb je vragen over de overgang, wil je juist weten wat je het beste kunt eten om je klachten te beperken? Wil je weten wat voeding met je overgang doet of wil uitgebalanceerde weekmenu’s ontvangen die op jouw lijf is voorgeschreven? Laat dan via het contactformulier je gegevens achter en ik neem contact met je op.

blog author image

Irene

Mijn naam is Irene Kuperis-Noordberger, gediplomeerd gewichtsconsulente, leefstijlcoach & ervaringsdeskundige in afvallen en voeding.

Back to Blog

Je kunt me vinden op👇
0648275255