Irene haar blog's

vitaal

Beweegtips

December 06, 20223 min read

60 tot 70% van de bevolking heeft tegenwoordig een zittende leefstijl, zitten wordt ook wel het nieuwe roken genoemd. Meer dan de helft van de Nederlanders is te zwaar, heeft overgewicht. 😪
Wie dagelijks meer dan 6 uur zit of inactief is loopt, zelfs met een paar uur sporten in de week, heeft een verhoogd risico op welvaartsziekten zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
Wat ik persoonlijk altijd tijdens het boodschappen doe, is dat ik mijn auto zo ver mogelijk parkeer, dus niet vlakbij de deur van de supermarkt. Nadat ik boodschappen binnen heb, loop ik met mijn zware tassen naar de auto. Wat zal je trots zijn op jezelf als je dat doet, want als je goed kijkt valt je op dat niet veel mensen dat doen. Een mooie bijkomstigheid is dat je ook gelijk aan krachtoefening doet.💪Het zal in het begin wel even wennen zijn, maar je kunt het!!

Met 30 minuten matig intensieve beweging per dag kun je onder andere je insulinegevoeligheid met meer dan 18% verbeteren. We moeten dus meer bewegen, maar hoe?
De gezondheidsraad adviseert om 30 minuten per te bewegen, maar uit de laatste onderzoeken wordt geadviseerd om minimaal 40 minuten per dag te bewegen.

Hieronder lees je enkele beweegtips:

✔

bij het opstaan;

door tien minuten eerder op te staan en de dag te starten met een aantal rek- en strek oefeningen, geef je je lichaam en geest de ruimte om wakker te worden.

✔

bij het winkelen;

bewegen hoeft niet veel tijd te kosten. Zet je auto niet voor de deur van de winkel, maar hem een straat verder. Als je je auto op een parkeerterrein zet, zet hem dan zo ver mogelijk van de winkel.

✔

onderweg naar het werk of een afspraak;

gebruik je vaak de auto? Ga na of je deze afstand ook met de fiets kan afleggen. Maak je gebruik van OV? Stap dan een halte eerder uit en loop het laatste stuk verder.

✔

in je appartement, op je werk of in een gebouw;

heb je de keuze tussen de trap of lift?? Traplopen werkt uitstekend voor je conditie. Kom je in een gebouw een roltrap tegen en heb je ook de keuze om de trap te nemen, neem dan de trap.

✔

rond de lunch;

De meeste mensen hebben een half uurtje pauze. In deze pauze kun je een wandelingetje maken met je boterham in je hand, zoek anders een loopmaatje. Je zult merken dat je meer energie hebt om daarna weer te werken.

✔

tijdens het huishouden;

wist je dat je met 30 minuten stofzuigen zo'n 90 calorieën verbruikt.

✔

voor of na het avondeten;

heb je 15 minuten over voor het avondeten of het slapen gaan?
Ga dan een blokje om, je hoofd leeghalen in de natuur na een drukke dag. Je Je lichaam en geest zullen je na loop van tijd dankbaar zijn.

En mocht je thuis veel werken achter de computer, zorg dat je een plek vindt waar je kan staan achter je laptop op pc. In veel kantoren zijn er tegenwoordig ook staantafels waaraan men kan werken. Maar hier dan ook gebruik van.

Het zou in het begin even wennen zijn om dit toe te passen in je leefpatroon, want dit zijn patronen die je niet gewend bent. Maar dit kun je jezelf aanleren!!!

Back to Blog

Je kunt me vinden op👇
0648275255