Irene haar blog's

honger of dorst

Honger of Dorst?

June 08, 20231 min read

HEB JIJ Honger of HEB JIJ juist dorst?

Je hoort regelmatig iemand zeggen: “ik heb honger”, maar is dat dan wel zo?

Je kunt honger of dorst namelijk gemakkelijk met elkaar verwarren.

Honger- en dorstprikkels worden namelijk veroorzaakt in de hersenen, in de hypothalamus om precies te zijn. De hypothalamus is een onderdeel van de hersenen dat zich voornamelijk bezighoudt met de basisbehoeften van de mens: eten, slapen, drinken etc.

Als je bloedglucose-level daalt tot een bepaald punt wordt er een signaal gestuurd naar je hypothalamus. De hypothalamus stuurt vervolgens prikkels naar je lichaam om bepaalde hormonen te laten vrijkomen, door die hormonen ontstaat het hongergevoel. Als je lichaam water nodig heeft, kan het zijn dat je lichaam een honger-seintje doorgeeft naar je hersenen, terwijl je lichaam eigenlijk water nodig heeft.

Het verschil tussen honger en dorst is dus lastig op te merken, behalve dat je van dorst vaak een droge mond en keel krijgt.

Het is daarom goed om te leren luisteren naar je eigen lichaam. Voel waar je behoefte aan hebt. Heb ik honger of heb ik dorst? Drink eerst een glas water en voel dan nog eens waar je behoefte aan hebt. Eet er eventueel wat fruit bij.

Wist je dat er verschillende soorten honger zijn? Zo zijn er wel 15 soorten honger en hoe je hierop reageert bepaald oa je gewicht en hoe je je voelt.

Wil je hier meer over weten, dan vertel ik je graag daar meer over in een vrijblijvend gesprek.


blog author image

Irene

Mijn naam is Irene Kuperis-Noordberger, gediplomeerd gewichtsconsulente, leefstijlcoach & ervaringsdeskundige in afvallen en voeding.

Back to Blog

Je kunt me vinden op👇
0648275255